shape test
Direct aanmelden?
Klik hier

Ergotherapie

Wat is ergotherapie?

Ergotherapeuten stellen mensen in staat om opnieuw hun dagelijkse activiteiten uit te voeren als dat niet meer lukt door lichamelijke of psychische problemen. Dit kunnen simpele handelingen zijn als eten en aankleden, maar ook meer complexe handelingen die te maken hebben met revalidatie na een ongeluk. Als er sprake is van aanhoudende pijn of vermoeidheid (denk bijvoorbeeld aan Covid 19) kan de ergotherapeut behulpzaam zijn bij het vinden van balans in belasting en belastbaarheid. Ook bij overprikkeling of een stoornis in de prikkelverwerking kan de ergotherapeut u helpen. Het werkterrein van de ergotherapeut is dus groot.

Door zorg op maat (advies, training en hulpmiddelen) maakt ergotherapie het (weer) mogelijk om dagelijkse activiteiten uit te voeren; thuis, op het werk, tijdens sport en vrije tijd.

Productblad: Ergotherapie

Zie ook dit artikel van Eveline in NLVisie.

Wat is de werkwijze van de ergotherapeut?

Ergotherapie vindt niet alleen in de behandelruimte van de ergotherapeut plaats, maar ook op de plek waar de problemen zich voordoen, zoals thuis, op het werk of op school. De ergotherapeut start met het bespreken van de problemen van de cliënt.

Ergotherapie is zorg op maat; de zorg wordt afgestemd op de wensen van de cliënt.  Om een compleet beeld te krijgen overlegt de ergotherapeut soms ook met de betrokken arts, de fysiotherapeut of andere betrokkenen, zoals mantelzorgers  etc.

De ergotherapeut bedenkt oplossingen, trainingen en geeft advies. Voor sommige oplossingen zijn hulpmiddelen of aanpassingen aan woon-, studie-, en werkomgeving nodig.

Ergotherapie op STAC heeft als extra expertises:

  • Aanvraag,  advisering en training van hulpmiddelen en voorzieningen
  • Advisering werkplek / zitadvies
  • Leren doseren van rust en actie bij chronische aandoeningen
  • Begeleiding en advisering Mantelzorgers
  • Training werkhoudingen en Tiltechnieken in de Zorg
  • Handfunctietraining

Ergotherapie en werk

Werk is een van de pijlers van de ergotherapie. Als een werknemer ziek thuis komt te zitten door (chronische) beperkingen komt er veel op een werknemer af. Een werknemer leert zijn/haar mogelijkheden en beperkingen (opnieuw) kennen, volgt (medische) behandeling, volgt samen met de werkgever de verplichtingen van de Wet verbetering Poortwachter. Veel werknemers weten niet wat er van hen verwacht wordt en wachten af wat het plan van de bedrijfsarts of werkgever is. De werknemer weet echter meestal goed wat hij/zij voelt, denkt en kan.

Bij de ergotherapie begeleiden we de werknemer/cliënt in dit proces. Vragen die een cliënt kan hebben zijn: “hoe zorg je voor de juiste balans tussen werk en privé? Hoe ga ik weer beginnen met re-integreren? Ik wil met mijn werkgever en/of bedrijfsarts in gesprek en weet niet goed hoe ik dat aan moet pakken. Ik ervaar nog steeds klachten, kan ik dan wel beginnen met werken?“

Weer aan het werk
Hierbij maken we gebruik van de methode ‘Weer aan het Werk’. ‘Weer aan het Werk’ is een ergotherapeutische behandelmethode die zich richt op de optimale werkhervatting bij de eigen werkgever met behoud van de belasting/belastbaarheid op werk en privé gebied. Zelfmanagement staat hierbij centraal.

Basisverzekering

Ergotherapie is opgenomen in het basispakket van alle ziektekostenverzekeringen. Iedereen heeft recht op 10 uur ergotherapie per kalenderjaar. Sommige verzekeraars vergoeden meer in de aanvullende verzekering. De polis van uw zorgverzekeraar biedt u daarover meer inzicht.

Omdat de vergoeding voor ergotherapie is opgenomen in de basisverzekering geldt hiervoor het wettelijk verplicht eigen risico.

Directe toegang ergotherapie (DTE)

U kunt altijd een afspraak maken met een ergotherapeut. U hoeft daarvoor niet eerst naar de huisarts. Dat mag wel, maar vanaf 1 januari 2012 is een verwijsbrief niet meer nodig (tenzij uw verzekeraar dat anders omschrijft in zijn polisvoorwaarden; dit geldt bij voorbeeld voor CZ verzekerden).

Ergotherapie